2020. március 26., csütörtök

Történelem - március 26.

A mai alkalommal összefoglaljuk, amit Magyarország szovjet tömbbeli életéről tanultunk.

Ez az időszak a szovjet megszállással és a szovjet diktatúra kiépítésével kezdődött, majd a Rákosi-diktatúrával folytatódott. Ekkor tört ki az 1956-os forradalom, majd vette át a hatalmat Kádár, aki egy Rákosinál enyhébb, úgynevezett "puha diktatúrát" épített ki a kezdeti megtorlások után.

De gondolom ezekre mind-mind jól emlékszel. ☺️

1. Lássuk, milyen fogalmakkal, évszámokkal, személyekkel kell(ene) mostanra tisztában lenned:
Fogalmak: SZEB, földreform, kitelepítés, batyuzás, infláció (pengő), forint, párizsi béke, szalámitaktika, Kisgazdapárt, MKP, kékcédulás választások, egypártrendszer, MDP, pártállam, "vas és acél országa", tervgazdálkodás, államosítás, kollektivizálás, termelőszövetkezet, kulák, padlássöprés, koncepciós per, ÁVO/ÁVH, internálás, internálótábor, személyi kultusz, új szakasz, MEFESZ, MSZMP, pufajkások, "Aki nincs ellenünk, az velünk van", puha diktatúra, gulyáskommunizmus, fridzsiderszocializmus, háztáji gazdaság, új gazdasági mechanizmus, 3T, szamizdat, demokratikus ellenzék, nemzeti ellenzék, MDF, SZDSZ, Fidesz, páneurópai piknik, többpártrendszer, Nemzeti Kerekasztal

Személyek: Tildy Zoltán, Nagy Ferenc, Rákosi Mátyás, Péter Gábor, Gerő Ernő, Rajk László, Mindszenty József, Nagy Imre, Puskás Ferenc, Kádár János, Hofi Géza, Pozsgay Imre,  

Évszámok: 1945, 1946. augusztus 1., 1947, 1949-1953, 1953, 1956. október 23., 1956. október 25., 1956. október 28.,1956. november 4., 1968, 1987, 1989. június 16., 1989. október 23.

Helyszínek: Recsk, az 1956-os forradalom eseményeinek helyszíne, Sztálinváros (Dunaújváros), Budapest, Lakitelek, Monor

2. Írd fel a füzetedbe címként: Összefoglalás (tk. 42-78.o.)
Rajzolj egy idővonalat, és helyezd el rajta a fogalomlistán található évszámokat a hozzájuk kapcsolódó eseménnyel! (kattintásra a kép nagyítható)



3. Ha esetleg nem minden részletre emlékszel tisztán, ajánlom figyelmedbe ezeket a videókat (csak akkor nézd meg mindet, ha nagyon unatkozol, máskülönben elég csak azt megnézned, amelyik téma nem világos):



4. Házi dolgozat helyett most egy feladatsorral készültem nektek. A feladatsor négy alkalommal kitölthető, a rendelkezésre álló idő minden esetben 30 perc. Töltsd ki figyelmesen, ha kell, élj a többszöri kitöltés lehetőségével, ugyanis ha 90%-os, vagy annál jobb lesz, órai munka ötöst kapsz.
A feladatsort ITT találod.

Hajrá! :)
Kata néni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Testnevelés 2020.06.15.

Kedves gyerekek! Az utolsó tesi órára egy kis játékot hoztam nektek az egészséges életmódról. Üssétek ki azokat az ürgéket, amelyeknek a ...