2020. május 25., hétfő

Történelem - 05.25.

Drágaságaim,

múlt alkalommal a női egyenjogúság kapcsán azt a feladatot kaptátok, hogy keressétek meg, kit ábrázol a kép és mi köthető a nevéhez.

A képen Hugonnay Vilmát láthattátok, aki az első magyar orvosnő volt. Sajnos ezt a rém egyszerű feladatot is mindössze hatan küldték el...

Ma is maradunk az társadalmi egyenlőség témakörénél, és a feketék helyzetéről beszélünk.

1. Bár az amerikai polgárháború után (1865) megszüntették a rabszolgaság intézményét a déli államokban is, a feketék helyzete nem sokat javult az ezt követő 100 év alatt.

Még a 20. század közepén (1950-es évek) is voltak törvények és szabályok, amik csak a feketékre vonatkoztak.
Nem ülhettek pl. bárhová a buszon, csak a nekik kijelölt részre; nem mehettek akármelyik nyilvános illemhelyre, nem járhattak akármelyik iskolába, nem járhattak akármelyik szórakozóhelyre.

2.
1955-ben egy színesbőrű nő, Rosa Parks megelégelte az igazságtalan bánásmódot és nem adta át a helyét a buszon egy fehér embernek. Letartóztatták és bíróság elé állították.
Hatására polgárjogi mozgalom szerveződött és nem sokkal később a USA Legfelsőbb Bírósága úgy döntött, hatályon kívül helyezi a faji elkülönítést a buszokon és tömegközlekedési eszközökön.





3. Mára is hoztam nektek egy képfelismerést, a feladat ugyanaz:
keresd meg, ki látható a képen, miről ismert
és írd meg e-mailben! (digitaliskata@gmail.com)


+pontért: Milyen híres szállóige köthető a nevéhez?

4. Hoztam egy filmajánlót is, ha van kedved és időd, nézd meg ezt a filmet, ami három fekete nőről szól, akik az ötvenes években a NASA-nál dolgoztak. (Gondolj bele, ekkor még javában zajlott a csillagháborús terv!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Testnevelés 2020.06.15.

Kedves gyerekek! Az utolsó tesi órára egy kis játékot hoztam nektek az egészséges életmódról. Üssétek ki azokat az ürgéket, amelyeknek a ...